София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

САЩ освобождава петрол от държавния резерв

Това заяви американският президент
17 мИкономика 347 Божидария Енчева

Американският президент Джо Байдън разреши освобождаването на 50 милиона барела петрол от държавния резерв, за да намали цените на черното злато в страната.

"Част от причината американците да са изправени пред високи цени на петрола е, че страните производителки и големите компании не са увеличили предлагането достатъчно бързо, за да задоволят търсенето. А по-малкото предлагане означава по-високи цени в световен мащаб", каза  Джо Байдън.

В резултат от усилията на президента и дипломатическите усилия на страната подобни стъпки ще бъдат направени и от други големи държави като Китай, Индия, Япония, Република Корея и Обединеното кралство, за да слязат цените на петрола и да се преодолее липсата на доставки докато светът излиза от пандемията.

Министерството на енергетиката на САЩ трябва да предостави 50 милиона барела петрол от стратегическия резерв, за да понижи цените и да отговори на несъответствието между търсенето и предлагането в момента.

Експертите  смятат, че американците ще усетят бърз спад в цените почти веднага, но по-осезателно това трябва да се случи след две седмици.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!