София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ търси помощ от Австралия за конфликта с Иран

От Канбера заявиха, че ще решат според интересите на страната

17:11 ч. 04.08.2019 г.Политика 22

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отправи официално искане към Австралия да помогне да се противодейства на Иран по въпроса за морската сигурност, предаде ДПА. Канбера заяви единствено, че "обмисля сериозно" обръщението към тях.

"Надяваме се Австралия да ни партнира по някои от най-належащите външнополитически предизвикателства на нашето съвремие като усилията за стабилизиране на Сирия, за освобождаване на Афганистан от терора, и противодействието на непровокираните нападения на Ислямска република Иран срещу международното корабоплаване в Ормузкия проток", каза Помпейо пред репортери след разговори с австралийски лидери в Сидни.

Австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс заяви, че всякакво решение за Иран ще бъде основано на суверенните интереси на Австралия, и допълни, че решение все още не е взето.

Въпросът за присъединяването на Австралия към водената от САЩ кампания за противодействие на Иран и по-засиленото разполагане на американски оръжия в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно ще бъде във фокуса на разговорите на държавната вечеря в Белия дом на австралийският премиер Скот Морисън с президента Доналд Тръмп на 20 септември.