София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

ШОКОВА ОЦЕНКА: Агенцията Moody's обяви Русия във фалит

Съдебните спорове за липсата на плащане могат да продължат с години


Рейтинговата агенция Moody's определи, че Русия е във фалит, тъй като не е изпълнила задълженията си към международни инвеститори, тъй като те не са били платени навреме. По-конкретно става въпрос за лихвени плащания по две държавни облигации, които не са получени от кредиторите дори след изтичането на 30-дневен период на неизпълнение, съобщи американската компания.

Последният фалит на Русия по външен дълг бе преди повече от сто години. За последен път страната не успява да плати сметките си към международните кредитори през 1918 г. след болшевишката революция. Последният държавен фалит на Русия се случи през 1998 г. поради парични затруднения в резултат на падащите цени на петрола и азиатската криза, но тогава той засегна само вътрешния дълг в рубли.

Този път това не е фалит в истинския смисъл на думата. Руската хазна е добре напълнена, но заради западните санкции, наложени заради войната срещу Украйна, Кремъл има проблеми с изплащането на дълговете в чужбина. Фактът, че плащанията на Москва са блокирани заради санкциите, „не е наш проблем", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Съдебните спорове за липсата на плащане могат да продължат с години. Русия обвини Запада, че е създал изкуствен фалит, и през последните месеци положи много усилия да насочи парите по заобиколни начини, за да прати необходимите плащания в ръцете на притежателите на облигации.

В четвъртък министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че западните държави са създали пречки, за да „закачат етикета "фалит" на Русия", и нарече ситуацията фарс.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!