София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Синдикатът на Škoda за завод на VW в Турция или България

Битка за Volkswagen на Балканите, пише полско издание

Синдикатът на Škoda за завод на VW в Турция или България

Битка за Volkswagen на Балканите, пише полско издание

1 годинаТехнологии 6 Боряна Райчева


Новата фабрика на Škoda ще е в Турция или България - двете страни бяха избрани от компанията майка Volkswagen за финалисти. Това става ясно от изявление на синдиката на служителите на Škoda.

 Аргументът е, че в двете страни разходите за персонал са много по-ниски, отколкото в Германия. “И двете страни имат редица предимства”, твърди синдикалният лидер Ярослав Повшик, цитиран от Инвестор.бг.

„Докато Турция има много добра инфраструктура, там политическата среда остава непредсказуема. България пък е по-стабилна и е член на ЕС“, каза той.

Страната ни досега се конкурираше за новия завод Volkswagen не само с Република Турция, но и със Сърбия и Румъния. Освен колите на Škoda, в новата фабрика за 1 млрд. евро. ще се произвеждат и други автомобили на Volkswagen Group.

Синдикатите ще поискат от ръководството разяснения дали това ще засегне заетостта в Чехия.„Разбира се, ние се опитваме заводът да е под наш патронаж и въз основа на принципите на “Шкода“, но част от Надзорния съвет има различно мнение“, казва ръководителят на Škoda Auto Бернхард Майер.

„Битка за Volkswagen се води на Балканите“, писа полското издание Financial Observer. Според изданието синдикатите на Volkswagen са против новата фабрика в Югоизточна Европа. Според тях наличните производствени мощности в Германия не работят на пълен капацитет и могат да бъдат произвеждат нови модели.

Изданието констатира, че Съветът на служителите е много влиятелен в германското автомобилостроене. От двадесет членове на Надзорния съвет на Volkswagen десет се назначават от синдикатите, включително един вицепрезидент на управителния съвет. 

Припомняме, че на 14 май от автомобилния гигант отложиха вземането на решение за местоположение на завода в Източна Европа за есента.