София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СИРИЗА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ГЪРЦИЯ

РАДИКАЛНАТА ЛЕВИЦА Е НА ПЪТ ДА ПОЛУЧИ АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Гръцката левица СИРИЗА на Алексис Ципрас е на път да спечели изборите с пълно мнозинство, показват предварителните резултати. Очакванията са СИРИЗА да получи най-малко 149 от 300 депутатски места. „Нова демокрация“ на премиера Андонис Самарас е далеч назад и вероятно ще има само 78 депутати. Трета парламентарна сила се очертава да са крайно десните националисти от "Златна зора".

Гърция оставя в миналото икономиите и унижението – това бяха първите думи на председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас след изборите. В миналото Ципрас постави и тройката международни предитори – Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Министър-председателят на Гърция Андонис Самарас призна поражението си от радикалната левица и заяви, че уважава решението на избирателите. Междувременно финансовите пазари реагираха нервно на победата на СИРИЗА, като еврото падна до най-ниското си ниво от 11 години, а от Бундесбанк изразиха надежда, че "новото гръцко правителство няма да прави обещания, които не може да изпълни, а страната не може да си позволи". Победата на СИРИЗА е знак, че икономическата политика на еврозоната трябва да се промени, коментираха от групата на социалистите в Европейския парламент. След победата на СИРИЗА британският министър-председател Дейвид Камерън предупреди, че обещанията на левицата могат да доведат до увеличаване на икономическата несигурност в Европа. Френският президент Франсоа Оланд поздрави Алексис Ципрас и изрази желание за съвместна работа за укрепване на растежа и стабилността в еврозоната. Белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд пък каза, че според него има възможност за обсъждане на формалностите по дълговата програма на Гърция.