София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

СЛЕД ПОЛЕТА В КОСМОСА: Джеф Безос раздаде по 100 млн. долара на журналист и готвач

Започнал е инициатива, в която дарява милиони на хора, допринесли към по-добър живот

3 годиниРазвлечение 3 Мария Иванова

След пътуването си почти до Космоса, основателят на Amazon Джеф Безос се завърна на Земята с нова мисия – да направи света по-добър. Минути след историческия полет, поставил началото на космическия туризъм, милиардерът започна филантропска инициатива, наречена ,,Награда за храброст и гражданство".

Тя има за цел да почете онези, които са ,,демонстрирали смелост" и са се опитали да бъдат обединители в един разединяващ се свят, казва Безос.


„Нуждаем се от хора, които действат твърдо и вярват в това, което правят“, заяви милиардерът, докато раздаваше по 100 милиона долара на двама души, в които вярва.

Най-богатият човек в света обяви във вторник, че планира да дари по 100 милиона долара на сътрудника на CNN Ван Джоунс и готвача на знаменитости Хосе Андрес. 
„Те могат да дадат всичко за благотворителност или да споделят богатството си. Всичко зависи от тях“, каза Безос на пресконференция след пътуването си в космоса, съобщава CNN.

„Светът повече от всякога се нуждае от обединители. Нуждаем се от хора, които упорито преследват целите си. За съжаление живеем в свят, в който твърде често това не е така. Но ние имаме модели за подражание. Ван Джоунс и Андрес несъмнено са от тях”, добави Безос.


Инициативата на Безос идва в момент когато той и колегите му милиардери като Ричард Брансън, инвеститорът на Virgin Galactic, понасят критики за това, че харчат богатството си за космически туризъм. По-рано Безос бе обвинен, че не допринася достатъчно за благото на обществото.