София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Служител на пресслужбата на Меркел e заподозрян в шпионаж за Египет

В Германия са активни две египетски тайни служби

Служител на пресслужбата на Меркел e заподозрян в шпионаж за Египет

В Германия са активни две египетски тайни служби

7 сПолитика 381 Галин Тозев


Доклад на немското правителството разкри, че мъж, който е работил в пресслужбата на канцлера Ангела Меркел, е заподозрян, че е шпионирал за Египет. 

По искане на Главната прокуратура в Карлсруе още от декември 2019 година срещу въпросния служител са предприети „изпълнителни мерки“, след като е установено, че „е работил от години за египетска разузнавателна служба“, сочи доклад за защитата на Конституцията. Разследването продължава, посочва се още в доклада.

Мъжът е работил в бюрото, отговарящо за външните посетители на Правителствената информационна служба, начело с говорителя на Меркел Щефен Зайберт. Заподозреният бил чиновник от среден ранг и с миграционен произход. 

От доклада става ясно още, че в Германия са активни две египетски тайни служби: General Intelligence Service и египетското вътрешно разузнаване. Една от основните им задачи е да събират информация за египетски опозиционери, живеещи в Германия – например за представители на ислямистката организация „Мюсюлмански братя“ или на християнската коптска общност.