София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

“Спаси София” предлагат черен списък на фирми, които строят некачествено

Идеята е да се възпрепятстват нови ремонти на ремонтите
53 сОбщество 268 Златина Петкова

 “Спаси София” излизат с черен списък на фирми, които строят некачествено. Идеята е да се възпрепятстват нови ремонти на ремонтите.

Предлагаме Черен списък на фирми, които постоянно строят некачествено и пилеят публичните средства❗

🚧💲В София имаме сериозен проблем с некачествените ремонти и непрекъснатите скандали го доказват. Щом най-критичната инфраструктура като метрото, която се строи за десетилетия напред, не е защитена от тумора, наречен корупция и безхаберие, ясно е, че това повече не може да продължава. Столичната община, която всяка година харчи милиарди левове, има нужда от много по-сериозен механизъм за контрол, който да има и възпиращо действие. Никоя фирма няма да си позволи да строи некачествено, ако знае, че това ще ѝ струва няколко години забрана да участва в обществени поръчки.

⛑Черният списък не е някаква екзотика, а инструмент, позволен от Директива 2014/24 на ЕС, даваща възможност на държавите да включат в законодателството си забранителни списъци, отсяващи фирмите, които систематично доставят некачествен продукт за сметка на милиони общински или държавни средства.

❗Затова ние ще:

✅предложим конкретни текстове за промяна на ЗОП, за да може Европейските директиви да се приложат в България в работещ вариант;

✅настояваме партиите, които се борят за влизане в Народното събрание, да поемат публичен предизборен ангажимент, че ще внесат за разглеждане и ще подкрепят промяна на закона, позволяваща Черен списък.

🕳️ В продължение на 12 години Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, вечният кмет и пръв защитник на строителните фирми гледаше като статист как стотици милиони изтичат в разпадащи се ремонти. Вместо да поиска от собствената си партия, завзела всички държавни власти, да въведе адекватен законов контрол, не обели и дума, освен в търсене на постоянни оправдания, извинения или някой друг, на който да бъде прехвърлена вината.

🕚Време е общите ни пари да се инвестират правилно и прозрачно вместо да се усвояват безконтролно. Време е за конкретни действия, а не просто оправдания. Ясно е, че от Фандъкова не можем да очакваме каквато и да е промяна затова гражданското общество трябва самостоятелно да се пребори за по-отговорното инвестиране на парите ни!

#СпасиСофия #НекачествениРемонти #ЧеренСписък

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!