София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

СРЗИ: През март всеки ще може да избира с коя ваксина да се ваксинира

Това обясни началникът на РЗИ-София Данчо Пенчев
49 сЕвроком 222

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Това заяви пред БНТ Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция.

"Към момента в инспекцията има над 5000 дози от АстраЗенека. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози "Модерна", а до края на седмицата около 53 хиляди АстраЗенека, другата седмица очакваме още ваксини на Комирнат и на Пфайзер, посочи още той. По думите му основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран", коментира той.

"В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини, в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната хармония, желаещите ще бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми", обясни началникът на Столичната регионална здравна инспекция.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!