София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Стана ясно кой е земевладелецът със скандалните разкрития пред Комисията на Манолова

Той обвини регионалния министър Петя Аврамова, че го притискала по телефона
2 мПолитика 592 Мирослав Митков

Едрият земевладелец, който взриви Комисията по ревизията със своя сигнал и обяснения, е Светослав Илчовски. Името си съобщи самият той след дълги и гръмки препирни в залата, предаде actualno.com.

Той обвини регионалния министър Петя Аврамова, че го притискала по телефона да спре да изкупува земи. Казала му: "Ще те дам на нашите прокурори". "Отивам в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг. Другият приближен на нашия премиер ме пита: Няма ли да се махаш от тая община", разказа бизнесменът. "Иван Пилето (бел. ред. - собственикът на фирма "Градус") от Стара Загора ме покани на разходка до Монако през 2017 година. Лично съм виждал и премиера на такива срещи. Показаха ми клип, в който имаше сексуални издевателства върху задържан бизнесмен, който е в затвора", разказа Илчовски, като с думите си визираше Миню Стайков. На тези срещи е бил Иван Ангелов от "Градус".

Бизнесменът се оплака, че от него искали да направят фиктивни сделки преди публичното предлагане на това дружество.

"Впоследствие разбирам, че целта на тази операция е била да продадат акции без стойност", каза още той. "Ставаха все по-нагли исканията. 2020 г. се скарахме. Аз съм в този бизнес 23 години, имам 150 000 дка, продукция за 40 милиона лева искаха да им продам, искаха да ме обвинят в убийство", каза още той. "Министерство на земеделието е контролирано от Иван Пилето. Никой не може нищо да вкара без тях. Затова храната ни е най-боклучавата в света и в същото време най-скъпата", каза още Илчовски.

"Не ни управляват министри, а такива като Иван Пилето - във всички сектори, пълен контрол. България е разделена на губернии, но напоследък се оядоха и започнаха да си гледат в канчетата един на друг. Така убиват предприемаческия дух на младите хора. Не сме имали възможност да застанем открито, защото всичко се контролира от ГЕРБ", каза още той.

По думите му е имало издевателства от страна на приближени на Борисов и върху Николай Банев. Сигналът на Илчовски беше публикуван във Facebook от депутата от Демократична България Владислав Панев.

Влизането на Илчовски беше представено от Мая Манолова като "сигнал за натиск върху бизнесмен от най-високо място".

"Комисията не може да разследва тези данни. От истеричното поведение на депутатите от ГЕРБ видяхме, че тези хора ги е страх. Това заяви Мая Манолова, председател на Комисията по ревизията, след скандалното заседание.

"Целта на комисията е да даде възможност на гражданите да подадат сигнал", поясни тя.

"Много се надявам, че служебното правителство ще продължи това, което започнахме", посочи Манолова. Комисията ще приключи своята работа на 11 май, когато президентът ще разпусне това Народно събрание.

В петък в 14:30 ч. ще бъде следващото заседание на комисията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!