София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Стефан Янев: Банките да не работят с фирмите на Пеевски и Божков, санкционирани по "Магнитски"

България няма правила за поведение на банките в такива ситуации, каза служебният премиер
45 сПолитика 550

За да бъдат избегнати нататъшни санкции банките не трябва да осъществяват транзакции към лица и фирми, попаднали в черния списък и санкционирани от САЩ.

Това препоръча служебният премиер Стефан Янев в началото на свикания от него съвет по сигурност. Санкциите по закона "Магнитски" и работата на специалните служби са двете теми на съвета.

От думите на Янев не стана ясно дали правителството има механизми, за да забрани на банките да работят с хората и фирмите в черния списък. До момента в него са Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 фирми, свързани с тях. Списъкът обаче ще се разширява с хора и фирми, които потенциално биха могли да бъдат наказвани от САЩ заради връзки с тримата и техни компании, обясни Янев.

България няма правила за поведение на банките в такива ситуации, каза служебният премиер. Той обаче се надявал следващият парламент да предприеме нужните законови поправки.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!