София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Съдът е разколебан за част от обвиненията срещу Арабаджиева

Маринела Арабаджиева остава в ареста

Съдът е разколебан за част от обвиненията срещу Арабаджиева

Маринела Арабаджиева остава в ареста

12 месецаПравосъдие 5 Боряна Райчева


Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста Маринела Арабаджиева. Така втората инстанция потвърди решението на първата и преповтори мотивите й. Арабаджиева е обвиняема за 5 престъпления, които се смятат за тежки умишлени такива, според магистратите има достатъчно доказателства, че тя е извършила 4 от тях. За петото - пране на пари, съдът обясни, че има известни съмнения, които обаче ще се разглеждат в по-късен процесуален момент. Към момента беше казано само, че откритата сума от над 5 милиона лева не е доказано, че e с престъпен характер. Липсвала причинно-следствена връзка. Това разколебавало обвиненията.

Относно опасността лицето да се укрие, според въззивния съд, тя е налице.
Това се потвърждава от периода от време, през който съпрузите Арабаждиеви са се укривали в Испания, обясниха магистратите. Те са заминали преди срещу тях да бъде повдигнато обвинение, но в хода на разследването са научили, но не са се предали на властите.

Опасност имало и по отношение на това, че тя може да извърши ново престъпление, с цел да прикрие доказателства. Риск от това да въздейства на свидетели, за да променят те показанията си, на какъвто се позова прокуратурата, нямало според съда.

Медицинският проблем на Арабаджиева беше признат от съда, но нямало данни за несъвместимост на състоянието й с условията на следствен арест.

Припомняме, че Арабаджиева и съпругът й са обвинени за участие в престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Маринела Арабаджиева беше екстрадирана у нас от Мадрид преди дни, а съпругът й няколко седмици по-рано.