София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Световен ден на психичното здраве

На всеки 40 секунди някой се опитва да се самоубие

Световен ден на психичното здраве

На всеки 40 секунди някой се опитва да се самоубие

7 месецаЗдраве 5 Боряна Райчева


Всяка година на 10-ти октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Тази година акцент са суицидните мисли и опитите за самоубийство. 
 
Статистиката на Световната здравна организация в тази посока изглежда плашеща.  Според последните данни от нея, на всеки 40 секунди един човек по земното кълбо иска да сложи край на живота си.Често това се дължи на нелекувана депресия или друга психична болест, трудно справяне с житейските кризи и невъзможност за адаптиране към действителността.
 
Пациентите с тежки и продължителни психични заболявания имат социални и когнитивни дефицити, които ги стигматизират в обществото – достига се до социално отхвърляне и липса на социална подкрепа.
 
Какво показват данните у нас?  В Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска” за периода януари-август 2019 г. са преминали общо 809 болни, като използваемостта на леглата е достигнала 97%. Приети по спешност са над 40% от хоспитализираните пациенти, като повече от половината са били с висок риск от самонараняване и/или самоубийство.
 
Лекарите са категорични, че продължителното пребиваване в институционална среда, води до загуба на умения за самостоятелно справяне в ежедневието, провокира синдром на зависимост, суицидни мисли и действия.
 
Наличните рехабилитационни програми, които се прилагат в клиниката, дават възможност да се направи опит да се редуцира броя на хоспитализациите, да се постигне по-бързо възстановяване от болестта, да се тренират основни умения, необходими за самостоятелно справяне в ежедневието,  както и да се преодолеят изолацията и самотата.