София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Световни лидери приветстват удължаване примирието в Афганистан

Ашраф Гани нареди времено спиране на огъня с талибаните заради Рамазан

Световни лидери приветстват удължаване примирието в Афганистан

Ашраф Гани нареди времено спиране на огъня с талибаните заради Рамазан

2 годиниПолитика 10 Боряна Райчева


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на афганистанския президент Ашраф Гани да удължи прекратяването на огъня с радикалното движение на талибаните.

"Това е уникална възможност талибаните да покажат, че искат мирно бъдеще", пише той  Twitter.

Британският външен министър Борис Джонсън също подкрепи решението за удължаване на прекратяването на огъня между афганистанските органи и терористичната група на талибаните.

По-рано, след експлозия в Афганистан, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че страните в конфликта не трябва да имат право да нарушават мирното споразумение и подчерта, че приветства решението на президента на Афганистан да удължи прекратяването на огъня с талибаните.

"Генералният секретар смята, че конфликтът в Афганистан може да бъде решен само чрез всеобхватен политически процес", се казва  изявление, разпространението от пресслужбата на организацията.

Вчера бе съобщено, че в резултат на атаката на самоубийствен бомбардировач в източната част на провинция Нангара в Афганистан са  убити поне 17 души .

В същото време обаче президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви, че удължава прекратяването на огъня между правителствените сили и членове на терористичната талибанска група в чест на празниците по случай края на Рамазана.