София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Светът се върти около човека (ВИДЕО)

Мавзолеят - миналото и бъдещето се сливат
пропускане

Светът се върти около човека (ВИДЕО)

Мавзолеят - миналото и бъдещето се сливат

50 мЕвроком 816


Октомври 2020г., в  центъра на София, точно срещу Националната художествена галерия, на мястото на вече заличения Мавзолей на Георги Димитров, се издига около 12-метрова метална конструкция.

Проектът "Един човек" е създаден от доц. Венелин Шурелов, преподавател в Националната художествена галерия, съвместно със Столичната община.

Той изгради високотехнологична инсталация. Тя е комплексно съоръжение с множество строго определени функции. Минувачи ще бъдат записвани и проектирани върху 42-инчови екрани. Фокусът е върху конкретния индивид, а проектът е плод на бъдещето.

Но какво е настоящето без минало. Малки и големи знаят, че преди 30 години там все още се е издигал мавзолеят, в който е лежало тялото на министър-председателя от Българската комунистическа партия Георги Димитров.

Разрушаването на монументалния надгробен паметник започва на 21 август 1999 г., заповедта е издадена от Евгений Бакърджиев – тогавашен вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство от Съюза на демократичните сили. Първият взрив е извършен в 14:37 часа. 

6 дни е отнело изграждането на Мавзолея на Георги Димитров, 6 дни е отнело и събарянето му. Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г. 

Казват, че журналистът е служител на обществото. Журналистът Йово Николов от Капитал и Фотооператорът Георги Георгиев-Джони разказват за настроенията на хората тогава.

Спорно е било решението за заличаване на Мавзолея. То е взето от Министерския съвет, начело с министър-председателя Иван Костов.

Правителството на Обединени демократични сили управлява в периода 1997–2001. Това е първото правителство след 1989 г., което успява да изкара цял мандат. 

Паралелно с това през 1999г. законодателният орган е 38-ото Народно събрание. В началото на все още горещият септември са се водили и горещи спорове за решението за събаряне. Докато обществото приема събарянето му като знак на свобода, то депутатите от левицата го приемат лично.

От стенограмата на пленарното заседание от 1 септември ясно си личат позициите:
1.09.1999г ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:„Аз очаквах министър-председателят да се извини от името на мнозинството за онази груба политическа провокация, с която започна тазгодишният есенен политически сезон. 
Несъстоялият се грандиозен взрив трябваше да всее страх. Вместо това управляващите станаха още по-смешни и по-жалки от всякога.

На 3 септември в Народното събрание влиза и министър-председателят Иван Костов:
03.09.1999г. ИВАН КОСТОВ: Защо са тези тунели под земята? Нека се запита обикновеният българин: защо трябва да има тунели от бившия Партиен дом до Мавзолея? Каква е била функцията на Мавзолея? Един бункер не става за нищо друго. Този бункер, както във всички страни, където е имало бункери, трябва да бъде премахнат. Той не е само Мавзолей. Това е и бункер, това е скривалище. Край на страха може да постави само едно отстраняване на този бункер. (Ръкопляскания от СДС.)

Александър Томов, тогавашен депутат от Евролевицата също има мнение по въпроса.

Ако преди 70 години мирогледът е бил около култ към личността, то в проекта, който се е издигнал 12 метра над земята това е различно, тъй като към екраните ще се подава динамично съдържание, записано от камери на живо, на различни минувачи. По този начин всеки може да има своя миг слава. Проектът е широкоскроен и не държи да имате позиция в обществото, красота и лични умения, но на драго сърце ще Ви даде цели 2 часа слава. 

И след всичко казано досега. Изводът е следният: Светът, колкото и многопластов да е той, се върти около Човека. Той руши историята, той я и гради. В него е силата. И унищожителната. И съзидателната. Въпрос на избор.