София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съветът за икономически анализи: Недостигат общопрактикуващи лекари и психиатри

Според анализа на организацията имаме е изключително сериозен проблем с дефицита на медицински сестри

2 месецаЗдраве 35 Лазар Лазаров

Съветът за икономически анализи публикува анализ, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България.  Проучването ще бъде представено днес следобед в НС.

Анализът представя основни факти относно осигуреността с медицински специалисти у нас. Резултатите показват, че в България броят на лекарите на 100 000 души население през 2021 г. е по-висок от изчислената за разглежданите европейски държави медиана. Има обаче два специфични дефицита: недостиг от приблизително 1000 общопрактикуващи лекари и недостиг от над 460 психиатри. 

Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев. За предаването 12+3 по "Хоризонт" Симеонова-Ганева обобщи:

"Преди 10 години установихме за първи път, че в дългосрочен план ще имаме проблем с медицинските специалисти. Това е така, защото нашата икономика, нашата държава все повече се доближава до европейските и ако искаме европейско здравеопазване, имаме нужда от специалисти, които да работят в системата. 2019 година актуализирахме прогнозите за пазара на труда и тези дефицити се очертаха още по-големи. Тогава взехме решение да задълбаем по темата и да се опитаме да измерим недостига в дълбочина, използвайки данни на "Евростат" за всички държави-членки на ЕС.

Първият извод е, че имаме изключително сериозен проблем с недостига на медицински сестри. Вторият основен извод е, че, за разлика от много анализи на всички, много от които твърдят, че ние имаме достатъчно лекари, ние установяваме, че лекарите не са достатъчно, ако разгледаме отделните специалности. Има дефицит от лекари на регионално ниво. В някои области имаме дефицит от специалисти, най-вече от общопрактикуващи лекари - те не достигат с 1000, а ние имаме около 4000 общопрактикуващи лекари в момента. Имаме нужда от 25% отгоре. Имаме и много остър дефицит от психиатри". 

"Нямаме област, в която да не липсват общопрактикуващи лекари, за да осигурим качеството на здравеопазване, което се предоставя в европейските страни. За бенчмарк ние не взимаме средноевропейски стойности на показателите, ползваме медианната стойност...".

Медианната стойност е брой лекари и медицински специалисти на 100,000 души от населението, която разделя страните в Европа на 2 равни части и половината от държавите-членки в ЕС имат по-ниска стойност на показателя. Точно това е референтната стойност, обясни Ганева. Така например населението на област Плевен е относително по-малко затова то е обезпечено с общопрактикуващи лекари. По същия начин има достатъчно психиатри в област Ловеч, но те обслужват и населението от други области. 

"Със сигурност образователната система днес не може да компенсира изтичането на кадри от системата".

"Интересът към някои специалности е твърде малък", отчита изследването. Например годишно специализация придобиват десетина психиатри, а липсват 460. 

"Пазарната организация на здравеопазването е такава, че има стимули да се завършват определени специалности и няма стимули да се завършват други". Пример за популярни специалност са пластичната хирургия или кардиологията, а за нежелана - вътрешните болести. 

"Общопрактикуващите лекари са свръхнатоварени, именно защото са крайно недостатъчни. Това е ситуацията и с медицинските сестри".

Възможните решения са в няколко посоки. Необходими са спешни решения за формиране на човешки капитал по отношение на всички специалисти по здравни грижи, както и подобряване на материалната база в медицинските ВУЗ. 

"Трябва много сериозно да се помисли как можем да върнем, частично дори, лекарите и сестрите, които напуснаха България. Как можем да ги привлечем обратно. Освен това трябва да се замислим дали можем да привлечем студенти от българската диаспора в чужбина, за да подсилим капацитета на системата".

Решаването на проблемите с недостига на медици по-слабо развитите области е свързано с подобряване на качеството на живот в тези области.

Трябва да се помисли и за връщане в системата на лица, които са я напуснали - квалифицирани специалисти, които не са упражнявали професията си отдавна.

Източник: БНР