София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ТАСС: Замяната на руското ядрено гориво с чуждестранно в АЕЦ „Козлодуй“ е опасна

Буди недоумение начинът, по който се извършва преходът към гориво на „Уестингхаус“

7 дниОбщество 9 Кристияна Стефанова

Необоснованата замяна на руското ядрено гориво в българската АЕЦ „Козлодуй“ с чуждестранно е пълно пренебрежение към международния опит в областта на безопасността и няма да завърши добре. Това заяви пред ТАСС Александър Уваров, директор на АНО „Атоминфо център“.

„Буди недоумение начинът, по който се извършва преходът към гориво на „Уестингхаус“ в АЕЦ „Козлодуй“. Пропуснат е важен етап - квалификацията на ядреното гориво, т.е. експлоатацията на пилотна партида от новото гориво (обикновено 4-6 горивни касети) в ядрения реактор. Подобно пренебрегване на световния опит със замяната на горивото в ядрените централи се дължи на политически причини, а българските официални лица дори не го крият“, каза той.

Според експерта възложителят има пълното право да избере доставчик, но той трябва да даде приоритет на ядрената безопасност на своите ядрени блокове, „т.е. смяната на доставчика на гориво не трябва да застрашава безопасността“. „От примера с пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ виждаме, че политиката все повече се намесва в техническите въпроси в ядрената енергетика. За съжаление, това рано или късно няма да завърши добре", каза Уваров.

Американско гориво за ядрени електроцентрали

Преди ден бе съобщено, че първата партида ядрено гориво, произведено от американската компания „Уестингхаус“, е била заредена в реактора на пети енергоблок на българската АЕЦ „Козлодуй“ по време на плановия ремонт, който ще приключи на 9 юни.

Като част от програмата за диверсификация, в реактора на пети енергоблок беше заредена първата партида ядрено гориво RWFA, произведено от американската компания „Уестингхаус“, разрешението за чието използване беше издадено от българската Агенция за ядрено регулиране на 22 април. Целият процес на преминаване към новото гориво ще отнеме четири години.

Експерт на „Росатом“ заяви по-рано пред ТАСС, че поради зареждането на новия тип гориво в реактора ВВЕР-1000 руските гаранции за поддръжката на пети блок приключват.

През декември 2022 г. ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ подписа 10-годишен договор с „Уестингхаус“ за доставка на ядрено гориво за пети блок. Договорът не предвижда погребване на използваното гориво, затова то ще се съхранява на специализирана площадка в централата. Преди това българското правителство отмени ограниченията върху диверсификацията на доставките на ядрено гориво за реакторите ВВЕР-1000 в АЕЦ „Козлодуй“, като се обоснова с необходимостта от осигуряване на конкуренция. За 6 блок се предполагаше да бъде използвано гориво на френската Framatome, произведено по руски лиценз. /БГНЕС