София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Татяна Дронзина: Радикализацията не е в Тора Бора, а във Франция, Австрия и Англия

"Ислямска държава" продължи да съществува в интернет, посочи тя
1 мЕвроком 304

"Ислямска държава беше разгромена териториално, но остана да съществува в интернет и е много по-силна днес, отколкото Ал Кайдa. Ислямска държава продължава да е вдъхновяващ пример и бранд за всички онези, които смятат, че са в джихад с ценностите на европейската цивилизация“. Това коментира пред БНР проф. Татяна Дронзина, изследовател на тероризма и преподавател в катедра "Политология" на Софийския университет.

„В момент, в който цялото внимание е върху Covid-19, ставаме свидетели на терористични заплахи. Не е изненада това, защото „Ислямска държава“ успя добре да се адаптира към условията на Covid - изпрати послание, че вирусът е наказание за неверниците, тоест, за тези, които не са джихадисти; изпрати напътствие, че точно когато правителствата са ангажирани с борбата с коронавируса, е моментът на атака. Може би сме свидетели на една нова серия терористични актове“.

Според нея реадикализацията не е в Тора Бора, а във Франция, Австрия и Англия.

"Най-голямата щета, която тероризмът нанася не е в човешки животи, а в обстоятелството, че ни кара да не се доверяваме на държавата, че може да ни защити, и второ, защото не убеждава, че трябва да жертваме свободата си в името на сигурността. Това е лъжлива дилема с по-скоро трагичен край“, добави тя.