София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тереза Мей ще иска от парламента няколко седмици отсрочка за Брекзит

Британският премиер настоява да премести гласуването заради преговори

Тереза Мей ще иска от парламента няколко седмици отсрочка за Брекзит

Британският премиер настоява да премести гласуването заради преговори

1 годинаПолитика 10 Боряна Райчева


Британският премиер Тереза Мей ще поиска днес от парламента няколко седмици отсрочка, за да опита да договори промяна на споразумението с Брюксел за брекзит, и ще премести гласуването по темата на 27 февруари. Това съобщиха снощи почти всички големи британски вестници.

По информация на „Дейли телеграф” Мей ще заяви в Камарата на общините, че изключва възможността Великобритания да остане част от европейския митнически съюз след „развода” с Евросъюза. Именно това иска опозиционната Лейбъристка партия, за да подкрепи правителството.

Същевременно вестник „Сън” цитира членове на кабинета, според които Тереза Мей се готви да подаде оставка през лятото, за да може да влияе на избора на неин наследник.

Членовете на кабинета на Великобритания смятат, че Тереза Мей възнамерява да подаде оставка като министър-председател това лято, съобщи Сън, цитирайки висши членове на британския кабинет. Министрите са направили това заключение от "намеци, които Тереза Май лично е отправила".

Лиъм Фокс, министър на международната търговия, е уверен, че Мей ще се оттегли това лято. Според него всички думи на Мей посочват това.

Министърът на бизнес отношенията Грег Кларк също отбеляза, че очаква от Мей доброволно да напусне поста си тази година.

Според вестника, Мей планира да подаде оставка скоро след сключването на сделката по Brexit. Според публикацията, оставката й ще бъде разгледана от обществеността като начин да се предотврати идването на власт на бившия британски външен министър Борис Джонсън.

По-рано Мей заяви, че на предстоящите избори през 2022 г. тя няма да оглави партията и ще се оттегли от поста на консервативен лидер.

Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, но съществуващия проект на споразумението за „развод“ не е ратифициран и не е събрал достатъчно подкрепа от британските парламентаристи. От своя страна ЕС отказва да преразгледа проекта на този договор. В този случай е възможно да се отложи датата за Brexit.