София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Тонове мъртва риба са извадени от река Одер

Служителите на водните власти предупреждават хората да не влизат в реката
14 мОбщество 299 Кристияна Стефанова

Тонове мъртва риба са извадени от река Одер, която тече по протежение на част от границата между Полша и Германия, докато служителите на водните власти предупреждават хората да не влизат в реката, а полското правителство обещава да разследва евентуално замърсяване.

Пожарникари и доброволци са извадили около пет тона мъртва риба от град Олава в Югозападна Полша, съобщиха служители на Държавния воден холдинг, който управлява полските национални води.

Органите за опазване на околната среда заявиха, че са уведомили прокуратурата за потенциалното замърсяване на реката.

Полски държавни служители ще посетят Олава. Министър-председателят Матеуш Моравецки каза, че всяко замърсяване е възмутително и обеща да накаже отговорните лица.

Мъртва риба вече може да бъде открита на около 300 км северно от Олава, където Одер тече покрай границата с Германия, заяви Ева Древняк, биолог, работеща с опозиционната група "Гражданска коалиция", и обвини правителството, че не е реагирало достатъчно бързо. "Мъртва риба тече в Одер от две седмици и хората не са информирани за това, видях десетки хора да се къпят в реката преди седмица и половина, те не са знаели за опасността, това е скандално", каза тя.

Регионалните органи за опазване на околната среда във Вроцлав заявиха, че пробите от водата на Одер, взети на 28 юли, показват 80% вероятност да съдържат мезитилен, токсично вещество, въпреки че то не присъства в пробите, взети след 1 август.

Ниските нива на реките, дължащи се на сушата в Европа, може да са засилили евентуалното замърсяване, заяви ръководителят на Държавния воден холдинг Пшемислав Дака. Той добави, че подозират, че във водата може да е попаднал силен окислител, който да е довел до рязко повишаване на нивата на кислород, което може да навреди на рибата. Той добави, че няма причина за паника и че ситуацията се подобрява.

Междувременно няколко германски окръга, граничещи с Полша, предупредиха местните жители да избягват водата в реката и да не ядат риба от Одер, докато не се изясни причината за смъртта на рибата.

"Съобщенията от Одер са просто ужасни", заяви в Twitter Михаел Келнер, високопоставен политик от германската партия на Зелените.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!