София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Трайчо Трайков: Не е задължително след края на мораториума да падне небето

По думите му много енергийни проекти не са се реализирали заради конфликт на интереси
12 сИкономика 355 Николай Парашкевов

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, обяви пред NOVA NEWS, че не е задължително да се стигне до енергийна криза след падането на мораториума.

„Не е задължително след отмяната на мораториума да падне небето. Има техники, които са познати на експертите. Например електроенергията, която мрежовите оператори купуват за технологични загуби, да не я купуват на борсата, а по регулирани цени от регулатора”, поясни той.

По думите му през годините много проекти, свързани с енергетиката, не са се осъществили заради конфликт на интереси:

„Най-актуалният въпрос е за интерконектора с Гърция Тази идея възникна за първи път след прословутото спиране на газа през януари 2009 г. Тогава Европейската комисия каза, че това е проблем за енергийната сигурност. За това ни дадоха пари, за да работим по въпроса. Когато станах министър, вече бяха определени акционери в дружеството. Беше подписан устав и акционерно споразумение. Там пишеше, че ако се стигне до неразрешим проблем между акционерите, компанията се ликвидира и активите се продават на търг. Хората, които се занимаваха с това, казаха, че не може да започнат работа, защото рискът е огромен. Тогава се смени правителството в Гърция. Имахме среща с гръцкия колега и се разбрахме, че тази част от устава трябва да се промени”, поясни Трайков.

По думите му част от институциите у нас са неспособни да защитават интереса на обществото.

„Ако някой се опита да си върши работата, не остава дълго в тази институция”, подчерта той.

На въпрос - получавал ли е заплахи, откакто е кмет на район „Средец”, Трайков заяви следното:

„Откакто съм публична личност, се оказва, че постоянно засягам нечии интереси. Не се впечатлявам много от това. Често ми пишат заплашителни съобщения в чатовете”.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!