София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Трифонов към Иванов: Предлагал министри. Ти като какъв се водиш за предлагач? (ВИДЕО)

Председателят на "Има такъв народ" публикува видео във Фейсбук
44 мПолитика 4300

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува видео във Фейсбук, в което отговаря на актуални въпроси.

Първо той отговори за здравословното си състояние, както и на въпроса защо не е в публичното пространство и защо не води предаването си в телевизията 7/8.

"Аз не се показвам, защото изпитвам невъобразимо облекчение да не се показвам. Това да се показваш всеки ден изисква огромни усилия, не можеш да се покажеш като нормалните хора. Дори и в телевизия 7/8 водих предаване всеки ден", допълни Слави Трифонов.

Председателят на "Има такъв народ" коментира и номинацията на Николай Василев, който беше бивш министър в НДСВ. "Той е много кадърен и честен човек. Не е слабост, че оттеглихме кандидатурата, просто се създаде впечатление, че има връзка с нещо старо, нещо непочтено, с което няма проблем, има и други хора, които да поемат тази отговорна роля".

"Аз знам какво искат другите партии - те искат постове. Колкото и да говорят, че не искат, аз знам какво искат. Николай Василев имал общо със старото, предлагаме Пламен Николов, той пък нямал опит. Цялото им поведение е такова, но мисля, че ги превръщаме в по-важни отколкото са", допълни Слави Трифонов.

„Те не искаха да редят кабинет и изведнъж Христо Иванов излезе, без предварителен разговор, без да се обадил и чете декларация от парламента. И казва – аз предлагам. Нали нямаше да предлагаш? Като какъв ги предлагаш? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? Какъв точно стана и кога реши, че ще предлагаш? Като четвърта политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш ги и тогава предлагаш. Сега като какъв предлагаш? Аз му се обадих и му казах: „Иванов, явно звъниш на друг телефон, защото в няколко интервюта казваш, че си ми звънял, а аз не вдигам. Явно звъниш на друг телефон, защото такова нещо на моя не виждам. Искам да направим така, че нещата да бъдат почтени. Ако има нещо, искам да ми се обадиш, каквото има, да ми кажеш, за да може по нормален начин да го обсъдим”. Той не ми се обади, когато тръгна да чете тази декларация и да казва в кабинета какво може и какво не може. Ако ми се беше обадил, може би щеше да има друга концепция”, разказа политикът.

"Българската журналистика в последните 11 години се превърна в това, което виждаме днес - без достойнство, без самочувствие, без смелост. Ние знаехме още от самото начало, че няма да сме симпатични на журналистите, защото в последните години те показваха как Бойко Борисов реже ленти. Бойко Борисов реже ленти, мисирките обикалят около него, държавните телевизии получават пари от държавата, начело на държавната телевизия е сложен Емил Кошлуков, за да слуша, СЕМ слуша това, което казва Бойко Борисов, кой управляваше еднолично държавата през тези години и в един момент всичко това отиде на заден план. Българите имат нужда от спокойствие и дали ще успее този парламент да им го даде, ще видим в следващите дни", коментира Трифонов.

"Ако има външен натиск, затова, че ние искаме да имаме власт, ето сега казвам - властта не е на всяка цена, не е самоцел. Всичко досега срещу нас са слухове, те са всякакви и обикалят около нас през последните 30 години. Ние правим това, което сме решили и не се влияем от никого, освен от хората, които са ни пратили в този парламент. Те са единствените, които биха могли да повлияят на нашето мнение, нито медии, камо ли пък Христо Иванов или комбинация от Христо Иванов и другите там. Кога го извадиха Петър Илиев, кога го направиха министър-председател, кога го оттеглих", допълни лидерът на "Има такъв народ".

Видеото е заснето от зам.-председателят на партията Тошко Йорданов и Трифонов се обърна и към него. "Уважаеми, приятелю, ти също понасяш много обиди, не знам как ти се отразяват. На всеки един му се отразяват зле, но границата я слага законът, скъпи приятелю, Тошко. Тошко, който не са те кръстили Тодор, а Тошко и това явно ги дразни. Дразни ги, че са те кръстили Тошко, ами така са те кръстили. Границата я слага законът. Законът казва, че ИТН предлага правителство, после министър-председателят отива при президента и дава структурата на правителството. Президентът внася структурата в Народното събрание и трябва да се гласуват две неща - фигурата на министър-председателя и цялото правителство анблок" коментира той.

Слави Трифонов коментира, че изборите не са проблем и те са нормален ход на една демократична държава. "Ако не са избори, какво да има? Да се разберем? С кого? Явно има някакво неразбирателство, което е на база на различия. Явно съдебната реформа не е достатъчен мотив, явно индексацията на пенсиите не е достатъчен мотив, явно парите, които ще дойдат за възстановяване и развитие не са достатъчен мотив, явно по-важен мотив е дали ще имат техни хора в правителството. Например министерството на регионалното развитие - защо - много е апетитно. Министерството на околната среда - много е добре. Министерството на финансите - там трябва да бъде Асен Василев".

Председателят на ИТН коментира и преговорите с Асен Василев. "Кой решава, че Асен Василев трябва да бъде министър на финансите. Ние предложихме на Асен Василев да бъде министър в нашето правителство, защото не бяхме запознати с някои неща в неговата професионална характеристика".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!