София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Трифонов скочи на ПП: За тия хора животът и здравето на българите не е най-важното

България ще продължи да бъде единствената страна в ЕС без медицински хеликоптери, пише той

1 годинаПолитика 13 Николай Парашкевов

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отново атакува бившите си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната".

Този път заради отменена от страна на Министерството на здравеопазването обществена поръчка за доставка на шест медицински хеликоптера.

По думите му обаче, вината е на партията на Кирил Петков и Асен Василев, защото от формацията са настояли, че ще отпуснат за подобна сделка 102,5 млн. лв., а от фирмата, готова да достави машините са поискали 123 млн. лв.

"Помня с какви фанфари бившият министър-председател Кирил Петков обяви обществената поръчка за тези хеликоптери. Обикаляше телевизионните студиа от сутрин до вечер и гордо заявяваше, че “най-накрая България ще оказва помощ в рамките на “златния час”. Това бяха неговите думи. Нещо повече - министър-председателят Петков даже създаде и цяло държавно дружество, което да отговаря за спешната медицинска помощ по въздуха. И после назначи за директор на дружеството депутат от своята партия. Георги Гвоздейков се казва. И държавното дружество си има име -“Хелимед Сървисис”. Голям сървисис пада - без нито един хеликоптер.
Сега дружеството си остана, но хеликоптерите ги няма. И няма да ги има заради некадърните, безотговорни и даже престъпни действия на “Продължаваме промяната”, пише лидерът на "Има такъв народ" във "Фейсбук".
 
Ето я цялата позиция на Слави Трифонов по казуса:
 
Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за закупуването на 6-те медицински хеликоптера.
Още не мога да асимилирам тази информация.
Дали разбирате какво ви казвам?
България ще продължи да бъде единствената страна в Европейския съюз без медицински хеликоптери!
Всъщност, какъв Европейски съюз? Медицински хеликоптери имат и в Северна Македония, която не е в Европейския съюз, но която пък България пусна да преговаря за Европейския съюз.
Да, уж развитата и просперираща европейска България пусна уж задръстеняците от Северна Македония. Задръстеняци, но с медицински хеликоптери. И сега кои са задръстеняците? А?
Явно политиците в Северна Македония не мислят само за далаверите, за първия, за втория, за третия мандат. Явно там политиците са загрижени за живота и здравето на хората, които са ги избрали.
Днес имаме най-голямото доказателство, че у нас на българските политици хич не им пука за живота и здравето на хората. Затова тука няма да има медицински хеликоптери. Тука нека мрем.
И кой е виновен сега?
Помня с какви фанфари бившият министър-председател Кирил Петков обяви обществената поръчка за тези хеликоптери. Обикаляше телевизионните студиа от сутрин до вечер и гордо заявяваше, че “най-накрая България ще оказва помощ в рамките на “златния час”. Това бяха неговите думи. Нещо повече - министър-председателят Петков даже създаде и цяло държавно дружество, което да отговаря за спешната медицинска помощ по въздуха. И после назначи за директор на дружеството депутат от своята партия. Георги Гвоздейков се казва. И държавното дружество си има име -“Хелимед Сървисис”. Голям сървисис пада - без нито един хеликоптер.
Сега дружеството си остана, но хеликоптерите ги няма. И няма да ги има заради некадърните, безотговорни и даже престъпни действия на “Продължаваме промяната”. Защото причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че “Продължаваме промяната” е заложила в нея завишени изисквания, но на ниска цена.
Единственият кандидат за поръчката - италианската компания “Леонардо”, е обявила, че може да осигури 6-те медицински хеликоптера за 123,3 милиона лева. Но Министерството на здравеопазването, ръководено тогава от “Продължаваме промяната”, е обявило, че не дава повече от 102.5 милиона лева.
И какво излиза? За тия хора животът и здравето на българите не е най-важното и най-безценното нещо. За тия хора животът и здравето ни не струва дори 123 милиона лева. Животът и здравето ни струват точно 102,5 милиона лева. И нито стотинка повече.