София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп уволни началника на Пентагона

Заменен е от директора на Националния център за контратероризьм Кристофър Милър
11 сЕвроком 248

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отстрани от поста министъра на отбраната Марк Еспър, съобщава Washington Examiner.

Според съобщението на държавния глава, оставката на началника на Пентагона влиза в сила веднага и той ще бъде заменен от директора на Националния център за контратероризьм Кристофър Милър.

Спекулациите за уволнението на Еспър се появиха няколко дни преди изборите на 3 ноември.

Вътрешни лица от Белия дом посъветваха Тръмп да не уволнява предполагаемия нелоялен член на кабинета, който е останал до голяма степен извън полезрението и извън страната през месеците преди изборите на 3 ноември с пътувания, които са го отвели в Северна Африка и Азия.

От юни Еспер много рядко е правил публични коментари и именно тези коментари са причина за съдбата му, пише консервативното издание.

„Не подкрепям позоваването на Закона за въстанията“, каза Еспер на брифинг за пресата в Пентагона в пряко противоречие със заявеното намерение на Тръмп да използва армията за потушаване на безредиците след смъртта на Джордж Флойд. „Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам, че Националната гвардия е най-подходяща за оказване на вътрешна подкрепа на гражданските власти в тези ситуации“, каза той по това време.

NBC съобщи миналата седмица, че Еспър е готов да подаде оставка.

Пентагонът отказа след изборите да отговори на спекулациите, че Еспър ще подаде оставка или да потвърди пред Washington Examiner, че началникът на Пентагона ще остане на позицията си.