София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп и Ердоган на среща във Вашингтон

Ще обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия
пропускане

Тръмп и Ердоган на среща във Вашингтон

Ще обсъждат двустранните отношения и ситуацията в Сирия

6 месецаПолитика 13 Боряна Райчева


Двустранните отношения и ситуацията в Сирия ще обсъждат днес американският президент Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Ердоган във Вашингтон.
Ден преди срещата турският президент заяви, че един от ключовите въпроси, които ще постави е искането за екстрадиция на обвинения в опит за преврат от 15 юли 2016 г. Той живее в Пенсилвания и е проповедник.  
 
 
Анкара ще предостави на САЩ документи, за да се опита да ги убеди, че среща на американски представители със сирийския кюрдски командир Мазлум Кобани би била „грешка“. Според Реджеп Тайип Ердоган „не е възможно да се каже“, че „терористите“ са се изтеглили от планираната зона за сигурност в Северна Сирия. Той добави, че ще припомни на американския президент, че Вашингтон не е изпълнил постигнатото споразумение по въпроса.
 
Малко преди посещението, американският Конгрес прие с огромно мнозинство документ, признаващ масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид. 
 
Американските политици настояват за налагане на санкции на Турция, заради закупуването на руските ракетни комплекси С-400. В същото време се води и разследване срещу турската финансова институция „Халкбанк“, която е заплашена от глоба заради нарушаване на американските санкции срещу Иран. Смята се, че "Халбанк" е замесена в трансфер на около 20 млрд. долара към Иран.
 
Припомняме, че последната среща между Ердоган и Тръмп във Вашингтон бе през май 2017 г. Тогава посещението бе съпроводено от сблъсъци между протестиращи и охраната на турския президент.