София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Цвета Галунова предупреждава: Съществува заплаха за българския шах

Коментар във Фейсбук

пропускане
23 чVox Populi 1074

СЪЩЕСТВУВА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ШАХ

През месец юни 2022г. България за пореден път остана без лицензирана шахматна федерация.
От 2016г. насам България е ИЗКЛЮЧЕНА от Европейския шахматен съюз (ЕШС). 
От 2016г. насам българските състезатели нямат право да се състезават под български флаг на европейски първенства.
От 2016г. насам шампионите на България са единствените представители на европейска държава, лишени от квоти за безплатно участие на европейско първенство. 

Скоро предстои да бъде свикана лицензионната комисия към ММС и лицензът да бъде даден на някой от 5-те кандидата. Ето какво сподели световната ни шампионка Антоанета Стефанова в личния си профил:

"Членството на България в Европейския Шахматен Съюз е от решаващо значение за развитието на шахмата. Ето и тяхното становище - за да бъде приета наша федерация, в ръководните й органи НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ХОРА, УЧАСТВАЛИ В РЪКОВОДСТВОТО НА САНКЦИОНИРАНАТА  БФШ!"

Заедно с Антоанета подехме кампания да информираме отговорните институции за писмото, което получихме от ЕШС и призоваваме Министерство на младежта и спорта да вземе под внимание изискването на Европейския шахматен съюз за членство. В противен случай България е застрашена да остане изключена от европейското шахматно семейство за неопределен период от време.

Ето какво сме направили към момента:
✔️Отворено писмо от Антоанета Стефанова с прикачено писмо от ЕШС към:
- Президента на Република България
- Министерски съвет на Република България
- Министерство на младежта и спорта 
✔️Заявление от името на новосъздадената "Българска федерация по шахмат 64" към Министъра на младежта и спорта Весела Лечева с искане за становище за извършвена проверка дали в някоя от федерациите, кандидатстващи за лиценз, няма противоречие и с последващите изисквания за членство на България в ЕШС. 
✔️От името на "БФШ 64", на която съм председател, а Антоанета Стефанова е почетен председател се срещнах лично с Весела Лечева, за да я запозная с писмото от ЕШС. 

Всички отговорни институции са уведомени за създадената опасност. Прилагам линк към поста на Антоанета Стефанова, от който може да се запознаете и с конкретните текстове на отвореното писмо и писмото от ЕШС.

Нашето притеснение е, че, ако издаването на лиценз не се съобрази с изискванията на Европейския шахматен съюз за последващо членство на България, то България може да остане дълготрайно извън европейското шахматно семейство. Това би било поредното петно върху интелектуалния спорт.

Искрено се надяваме институциите да вземат под внимание изискванията на ЕШС и призоваваме да се потърси контакт с ръководството на Европейския шахматен съюз за изясняване на ситуацията.

Цвета Галунова, Фейсбук