София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Турция отбеляза 68-та годишнина от членството в НАТО

Столтенберг: Турция е ценен съюзник на Северноатлантическия алианс

Турция отбеляза 68-та годишнина от членството в НАТО

Столтенберг: Турция е ценен съюзник на Северноатлантическия алианс

1 месецПолитика 145Боряна Райчева


Турция е ценен съюзник на Северноатлантическия алианс, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за Anadolu по повод 68-годишнината от присъединяването на Анкара към военно-политическия блок.

Генералният секретар отбеляза, че Турция има значителен принос за мисиите на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак и повече от другите страдат от напрежение в Близкия изток.

Столтенберг благодари на Анкара за подкрепата, като подчерта, че Турция ще продължи да бъде силен член на Алианса.

Блокът на НАТО е създаден на 4 април 1949 г. от дванадесет държави (Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, САЩ, Франция) от Северноатлантическия договор.

Протоколът за влизането на Турция в НАТО е подписан на 17 октомври 1951 г., но официалната страна влиза в блока на 18 февруари 1952 г. едновременно с Атина.

Турция стана 13-ият пълноправен член на организацията.

След края на Втората световна война приоритет на външната политика на Анкара беше сближаването със Запада и в този контекст сътрудничеството с НАТО изглеждаше толкова важно, колкото стъпките в НАТО.

По време на Студената война Турция се смята за гарант за отбраната на югоизточния фланг на НАТО, като има важен принос за управлението на кризи и мироопазващите мисии на Алианса.

Турция има втората най-мощна армия след САЩ сред страните от НАТО. Анкара  превежда и значителни суми в бюджета на Алианса.