София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Участие в терористична организация: Осъдиха условно 9 жени в Албания

Обвиняемите са репатрирани от Сирия

26 дниПравосъдие 14 Иванина Игнатова

Специализираният съд за корупцията и организираната престъпност на Албания осъди условно девет жени, репатрирани от Сирия, на по седем години затвор по обвинение в "участие в терористична организация" и "участие във военна дейност в чужда държава", съобщи Евронюз Албания.

След прилагането на съкратеното съдебно следствие наказанието е намалено на 4 години и 8 месеца зад решетките.

След обявяването на присъдата обаче Специализираната антикорупционна прокуратура на Албания (SPAK) поиска отлагане на изпълнението на наказанието за всяка от тях и освобождаването им с изпитателен срок от 5 години. 

През 2013 – 2014 г. деветте жени, които бяха признати за виновни, са заминали за Сирия, след като са последвали съпрузите си, които отишли да се бият заедно с „Ал Нусра“ и след това за „Ислямска държава“, припомня Евронюз Албания.

От разследванията на Специализираната антикорупционна прокуратура на Албания става ясно, че всички девет обвиняеми са се присъединили по своя воля към двете терористични организации в Сирия.

По данни на албанските разузнавателни служби, цитирани от албанската редакция на Радио Свободна Европа, около 140 бойци от Албания са заминали за Сирия и Ирак.

Преди няколко години бяха арестувани девет души, заподозрени в набиране на бойци за Сирия. Съдът за тежки престъпления през 2016 г. ги осъди на общо 126 години затвор.