София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Урсула фон дер Лайен: Европа ще пребори конкуренцията с индустриализация (НА ЖИВО)

Председателят на ЕК е на мнение, че европейската социална икономика защитава от рискове
пропускане
10 месецаЕвропейски съюз 269 Боян Марков

"Всички видяхме през какви тежки мигове преминаха специалистите от здравната система, на всички борили се за живота ежедневно и този кураж, тази вяра следва да ни вдъхновява."

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато произнасяше Декларация за състоянието на ЕС. Тя изрази своята почит към хората, които са спасявали човешки животи по време на пандемията. 

"Тази сутрин аз изпратих писмо за намеренията на председателя на ЕП на Оли Рен и Ангела Меркел, представляваща германското председателство на съвета, в което излагам намеренията си за идната година. Имаме план, имаме финансовите средства. Време е да запретнем ръкави.", категорична бе Фон дер Лайен.

"Главният приоритет е да се озовем в помощ на онези, които се нуждаят от нас. Благодарение на уникалната ни социална икономика, Европа може да направи точно това. Тя е хуманна икономика преди всичко, която ни защитава от рискове.", завърши председателят на комисията.

През първото полугодие на следващата година ще актуализираме индустриалната си стратегия и по този начин ще адаптираме рамката на конкурентоспособност.

Фон дер Лайен ще предложи на държавите членки да поемат ангажимент за намаляване на парниковите си емисии до края на десетилетието с поне 55 процента спрямо нивата от 1990 г., казват източници от ЕС.

С това тя се надява да ускори процеса към климатична неутралност до 2050 г.

Очаква се Фон дер Лайен да говори за миграцията и за огромния бюджет и пакет за възстановяване на блока от кризата с коронавируса, който е на стойност 1,8 трилиона евро.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!