София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Уволняват русенски работници заради чумата по свинете

Сдружения за защита на животните със сигнал, че ги убиват нехуманно

12:44 ч. 23.07.2019 г.Общество 25

Десетки русенски работници от свинеферми в района остават без работа, заради чумата по прасетата, открита там, сигнализират засегнатите. Трети ден в свинекомплекса в Николово се умъртвяват животни. Собствениците на на тази ферма са обещали на служителите си да ги наемат отново сред шест месеца.
 
Освен това сдружения за защита правата на животните пък сигнализират, че ветеринарните власти умъртвяват свинете по нехуманен начин. Според тях методът, при който животните са убивани със въглероден диоксид и пожарникарска пяна им причинява болка. Нещо, което от Агенцията по безопасност на храните отричат, като според последните това напълно безболезнено.
 
От Агенцията   обясняват, за пореден път и че африканската чума е икономическа болест и не е опасна за здравето на хората. Въпреки това, месото от търговските обекти се издирва за унищожаване.
 
450 хиляди прасета се отглеждат в страната. Една трета от тях са в свинеферми в русенския регион. Екипи на национална и военна полиция продължават проверки за транспорт на животни и месо в засегнатите райони.