София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Банско работи картел, който пречи за развитието на зимния туризъм

Това заяви в ефира на телевизия Евроком Румен Драганов

В Банско работи картел, който пречи за развитието на зимния туризъм

Това заяви в ефира на телевизия Евроком Румен Драганов

1 годинаОбщество 14 Боряна Райчева


За 30% спад на зимния туризъм в България алармира, директорът на Института за анализи и оценки в бранша. Гостът в предаването "Делници" на телевизия Евроком, Румен Драганов заяви, че от началото на годината в това отношение можем да говорим директно за срив. Българския ски туризъм е пострадал, заради лошите метериологични условия.

В същото време има редица други фактори, които пречат на зимния туризъм в страната. Показателен приер е Банско, където бизнесът търпи сериозни загуби през зимата. Парадоксално е това, че за курортното градче по-силен се оказва летния сезон. Банско няма необходимия брой продукти. Според експертът в областта на туризма, там са се концентрирали преди всичко върху ски и сноуборд, а пък интереса в тази област е в рамките на 3 или 4 хиляди скиори. 

"Курортът е доста погрешо концептуално ситуиран, тъй като фактически там има образуван един картел, който задоволява своите интереси. Там има една схема, в която имаме външен туроператор, негови хотели на свързани лица, лифт, който е към тях. Общо взето при 108 лева цена, която дават  хотелите, които са в тази монополна връзка, 65 лв е цената на лифта и остават някъде около 45 лв за олинклузива. Това е много ниска цена за настаняване.", обясни Драганов. 

Хотелиерите в Банско, които са извън тази схема нямат никакви туристи. В момента 70 хотела в градчето са обявени за продажба, коментира още Румен Драганов.