София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

В България има липса на донори за репродуктивен материал

Над 140 000 двойки имат репродуктивни проблеми

4 годиниЗдраве 172 Боряна Райчева

Над 140 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. Около 30% от тях се нуждаят от донорски репродуктивен материал, за да имат деца. Дарителите обаче са малко. Дамите могат да станат донори, ако са до 34 години и са родили поне едно дете. При мъжете възрастово ограничение няма.

За пета поредна година неправителствени организации провеждат информационна кампания и благотворителен базар в Софи, с цел да популяризират този вид донорство, съобщава БНТ. С набраните средства се финансират ин-витро процедури.

Според лекарите хората с репродуктивни проблеми у нас се увеличават и са все по-млади. Д-р Стела Чапанова - акушер-гинеколог, коментира, че трябва да се вземат някакви мерки, като се започне от профилактичните прегледи. „Жените да се замислят за забременяване на възраст по-малка от 40 години. Ако има някакъв проблем да се обръщат към съотвените специалисти“, съветва лекарката.

По данни на Агецнията по трансплантации през тази година са направени над 1100 ин витро процедури с донорски репродуктивен материал. Заради остаряла наредба на здравното министерство и недостига на донори процедурите се заплащат от пациентите, обясниха от фондация "Майки за донорството".