София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Пловдив не достигат над 200 учители

Най-голям интерес за преподаване има към Математическата гимназия

В Пловдив не достигат над 200 учители

Най-голям интерес за преподаване има към Математическата гимназия

9 месецаОбразование 3 Боряна Райчева


В навечерието на новата учебна година от инспектората  по образование в Пловдив отчитат, че в града и областта не достигат над 200 учители, като най-остра е нуждата от начални учители. Тази година в областта за закрити 19 паралелки в професионалните гимназии заради липса на ученици.
 
Въпреки недостига в момента, от инспектората бързат да успокоят, че в дните до 15-ти септеври продължават да се провеждат интервюта с кандидат-учители и се предполага, че нужната бройка все пак ще бъде запълнена.Тази година статистиката  сочи, че се очаква над 5 000 деца да прекрачат за първи път училищния праг. 
 
Сред най-желаните за работа училища в Пловдив пък се оказва Математическата гимназия, която е в списъка на одобрените от Министерството на образованието иновативни учебни заведения. За свободните три позиции за учители по български език и литература  там са кандидатствали  над 40 души. Толкова са се борили и за двете места по история и цивилизация. 
 
От просветното ведомство припомнят, че средната заплата на учител без стаж е около 960 лева бруто, като допълните квалификации вдига и възнаграждението.