София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

В първо лице: Системата ни убива всички

Разказът на една майка

В първо лице: Системата ни убива всички

Разказът на една майка

12 месецаОбщество 8 Боряна Райчева


Дъщерята на Весела Одаджиева страда от епилепсия и умствено изоставане. В продължение на много години семейството се сблъсква с редица проблеми в системата, сред които недостиг на животоспасяващи лекарства, внасяни контрабандно в страната. Днес Весела е едно от лицата на протеста „Системата ни убива“ и иска да помогне на повече семейства с деца с увреждания да бъдат чути.

До края на юни тече обсъждане на Наредбата за личната помощ и Весела смята, че е необходимо да се проведе широкомащабна информационна кампания, тъй като има много неясноти във връзка с промените, а администрацията в повечето случаи отказва да съдейства и да отговаря на въпроси.

Друг проблематичен момент е самата методика на оценяване, която слага под общ знаменател заболявания от всякакъв тип и по този начин ощетява някои болни. Весела твърди, че не за всеки болен са предвидени достатъчно часове за личен асистент, защото общият въпросник не калкулира адекватно потребностите при всеки отделен случай.

На първи юни майките с деца от „Системата ни убива“ излязоха с нови искания към държавата. Протестът се проведе под наслов „Да спасим децата от системата“. Този път вниманието бе насочено към здравите деца, настанени в институции, вместо при близки и роднини. Протестиращите възразиха, че държавата влага финансов ресурс в институции, които имитират семейства, вместо да се подпомогнат биологичните родители. Само през тази година са били отнети 20 деца от биологичните си родители.