София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Украйна признаха за телефонен тероризъм срещу Русия

"Телефонният тероризъм е много развит у нас"

В Украйна признаха за телефонен тероризъм срещу Русия

"Телефонният тероризъм е много развит у нас"

12 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Депутатът от Върховната Рада Антон Геращенко заяви, че украинците са ангажирани с тероризъм в Русия. Той заяви това в интервю за телевизионния канал "112 Украйна".

Според него, украинските граждани оставят фалшиви сигнали за бомби на обществени места в отговор на подобни действия на руснаците. Геращенко отбеляза, че жителите на Русия „целенасочено се забавляват“, „минирайки“ обекти на територията на съседната страна и след това наблюдават реакцията на обществото и медиите.

"Телефонният тероризъм е много развит у нас, защото имаме конфронтация с Руската федерация", обясни депутатът. Той добави, че самите руснаци понякога също оставят лъжливи съобщения.

През март 2018 година украинският влогър Евгений Волной публикува над 10 видеоклипа, посветени на пожара в търговския център в Кемерово. Той беше автор на фалшива новина за около 300 убити в пожара. Този слух бързо се разпространи в мрежата и стана причина за многобройни обвинения срещу местните власти за премълчаването на броя на жертвите.

В края на 2017 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, предвиждащ по-строги наказания за телефонен тероризъм. Според новите правила максималният срок на лишаване от свобода за фалшиво обаждане за бомба е увеличен на 10 години. Преди това максималното наказание за такова престъпление беше до пет години затвор.