София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Валентин Граматиков: Стартираме всички процедури за изграждането на обходен път на град Айтос

Той подчерта, че това е дългосрочната мярка за справяне с проблема
19 сОбщество 281 Николай Парашкевов

"Стартираме всички необходими процедури за изграждането на обходен път на град Айтос", това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, който проведе спешна работна среща в града с кмета на общината Васил Едрев, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, зам.-директора на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Борислав Муеров, ст. комисар Калоян Калоянов – директор на ОД МВР - Бургас, и др.

На нея бяха набелязани спешни мерки за обезопасяване на движението в населеното място след няколкото тежки катастрофи с товарни автомобили.

Зам.-министър Граматиков посочи, че обходният път на Айтос ще се изгради съгласно всички законови процедури и нормативни актове.

Дейностите ще стартират след заседание на Областния съвет за развитие, който ще се свика от областния управител на Бургас, като изграждането на околовръстното шосе ще е приоритет номер едно.

Зам.-министър Граматиков подчерта, че това е дългосрочната мярка за справяне с проблема.

Още следващата седмица ще бъдат предприети и краткосрочни решения, чрез които движението да се обезопаси.

Със заповед на АПИ, координирана с МВР, ще бъде спряно движението на товарни автомобили над 12 тона през Айтоския проход.

Тежкият трафик ще бъде пренасочен през Ришкия проход и Карнобат, с изключение на зимния период.

За подобряване на пътната безопасност в района на инцидента ще се монтират стационарни камери за скорост, а докато се изградят, ще се осигури мобилна камера.

На 23 септември комисия от експерти ще направи оглед на трасето, където стана катастрофата.

Там ще се набележат местата, при които да се положат изкуствени неравности и оребрена маркировка за ограничаване на скоростта.

Екипите на ДАИ, БГ ТОЛ и МВР ще поставят мобилни кантари за контрол на тежестта на товарните коли.

Пред жители на Айтос регионалният заместник-министър подчерта, че министерството има необходимата експертиза, за да финализира това, което искат – обходен път.

Той подчерта, че проектът ще се случи, но по правилния начин, като се спазват всички написани правила при изграждане на такива инфраструктурни проекти.

"Строителството определено е от най-бързите процеси, които могат да се случат, но докато стигнем до него времето е доста", подчерта Валентин Граматиков.

„За съжаление, въпреки твърденията за съществуващ проект от предишните управляващи в АПИ и МРРБ, няма никакви документи, свързани с проект за обходния път на Айтос. Ако е имало такива, те са потънали. Дори след инцидента на 11 септември 2020 г. с верижна катастрофа, при която загина жена, нямаме инициатива от общината, а хората се настройват срещу държавата и АПИ“, посочи зам.-министър Граматиков.

Той обърна внимание, че в града масово се нарушават правилата за движение, а населеното място е като един голям паркинг, а всеки е спрял, където си иска.

Обществеността на Айтос посрещна с удовлетворение новината за проектирането на обходния маршрут.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!