София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Велизар Шаламанов: Помощта за Украйна показва на Кремъл, че не може да спечели войната

Според него трябва да бъде спечелена информационната война в Русия, която заблуждава хората там

15 дниПолитика 21 Васил Василев

"Помощта за Украйна е основният начин да променим начина на мислене в Москва и Кремъл, като им покажем, че не могат да спечелят тази война", коментира в ефира на Би Ти Ви бившият министър на отбраната и експерт по национална сигурност.

От гледна точка на Украйна тя явно е недостатъчна, но въпросът е какви са нашите възможности. От гледна точка на това, че сме близо, тя може бързо да бъде предоставена, посочи той и обърна внимание, че с украинците ползваме подобен тип оръжия, така че помощта може веднага да бъде използвана, каза той.Шаламанов се съгласи, че притесненията, че страната ни се обезоръжава, са основателни, но обясни, че държавата се превъоръжава. И така всъщност ние се освобождаваме от старата техника.

Според него трябва да бъде спечелена информационната война в Русия, която заблуждава хората там, като им предоставя невярна информация за случващото се на фронта, както и че Западът е разединен. Проблем с информационната война има и в България, тъй като много хора не се информират от авторитетните медии, а от социалните мрежи и различни уебсайтове.

Шаламанов обясни, че подкрепя десетте точки във формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски. Те включват и изтегляне на Русия от окупираните територии на Украйна, включително и от Крим.