София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Висшият съдебен съвет изготвят критерии за анализ на спецправосъдието

Те трябва да бъдат обсъдени и гласувани на следващото заседание

Двете колегии на Висшия съдебен съвет - прокурорската и съдийската, ще пишат критерии, по които  да направят анализ на специализираното правосъдие. Това реши Пленумът на Висшия съдебен съвет след двучасова разгорещена дискусия по повод декларация срещу закриването на специализираната прокуратура и специализирания съд.

Кадровиците единодушно с 21 гласа "за" решиха до следващия четвъртък  да са готови с критериите и структурата на анализа. Те трябва да бъдат обсъдени и гласувани на следващото заседание.

Заседанието  на Пленума се председателства от служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Още преди заседанието той подчерта, че трябва да се направи задълбочен анализ на двете специализирани структури.

Според него анализът трябвало да е готов в рамките на месец. Атанаска Дишева пък застъпи виждането, че за изработването му ще са необходими два месеца.

В крайна сметка  кадровиците се обединиха около виждането, че следваща седмица ще решат колко време ще е нужно на колегиите да анализират специализираното правосъдие.

Преди това членовете на съвета приеха и декларация, че не одобряват предложението за закриване. Против декларацията гласуваха шефът на ВКС Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска.  

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!