София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Владимир Лямзин: Украйна е готова да върне телата на агресора

Според нормите на международното хуманитарно право след края на активната фаза на конфликта страните трябва да върнат телата на военните в родината им
10 сВойна 206 Христина Владимирова

Украйна е готова да върне на Русия телата на нашествениците, загинали край Киев и Чернигов, както е предвидено в международното хуманитарно право. Това заяви ръководителят на отдела за военно-гражданско сътрудничество на Украйна Владимир Лямзин, съобщи Reuters.

Агенцията публикува снимка, на която телата на загиналите руски войници се товарят в хладилни вагони. 

„Според нормите на международното хуманитарно право, Украйна стриктно ги спазва, след края на активната фаза на конфликта страните трябва да върнат телата на военните в родината им. Украйна е готова да върне телата на агресора“, каза Лямзин.

Според Лямзин е имало няколко влака в различни региони на Украйна, където са били държани телата на руските войници. На 13 май украинските военни власти натовариха телата на войниците, събрани след боевете в районите на Киев и Чернигов, в хладилни вагони.

Във влак в покрайнините на Киев, който беше сниман от журналисти, има няколкостотин тела на руски нашественици. Лямзин отбеляза, че повечето от тях са донесени от Киевска област, има и тела от Черниговска област и от други региони. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!