"Властта е в ръцете на свинете! Гешев е позор!"

Скандира хиляди под прозорците на Съдебната палата

6 месецаОбщество 2

Оттегляне на кандидатурата на единствения номиниран за поста главен прокурор Иван Гешев, внасяне официално на номинацията на Бойко Атанасов за поста и оставка на премиера и правителството. Това беше искането на хиляди хора, който се събраха на протест пред Съдебната палата.

Основният организатор на бунта срещу втория обвинител Иван Гешев е гражданската организация "Правосъдие за всеки", която вече изпрати отворено писмо до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет миналата седмица, след като бе обявена кандидатурата на Гешев. От "Правосъдие за всеки" поискаха още парламентът да промени част от законовите правила при избора на главен прокурор, както и да разпореди нова процедура.

Това е вторият протест срещу Иван Гешев като главен обвинител на държавата, който е любимец и фаворит на сегашния. Първия протест беше след единодушната му от всички членове на прокурорската колегия пред Висшия съдебен съвет, а организатори тогава бяха "Демократична България", Христо Иванов.

На протеста хората носеха плакати с надписи: "Страх тресе кочината", "Монтескьо за главен прокурор!”, "Властта е в ръцете на свинете. А ти къде си?", "Мафията вън!”.

В изявление пред медиите вчера Иван Гешев заяви, че не се страхува от последиците от претестите срещу него и че всеки гражданин е свободен да протестира, а на последното заседание на ВСС не беше номиниран друг кандидат за поста на главен обвинител и така Гешев остана единственият в надпреварата с един кон.

ОЩЕ ОТ Общество

Емил Караниколов: Ремонтът на яз. „Бели Искър“ ще струва минимум 40 млн. лв.

Коментар пред журналиста Сашо Диков за предаването „ЕвроДикоФ“

2 чОбщество

Макрон внесе законопроектa за пенсионната реформа в парламента

Междувременно хиляди протестираха срещу реформата в Париж

6 чОбщество

Русия: Ситуацията с дипломатите ни в България е представление

"Руският дипломатически департамент не е получил официална информация"

8 чОбщество

Грипна епидемия и в София-град

Учебният процес в 273 училища ще бъде преустановен до 4-и февруари

9 чОбщество