София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВМРО предлага документ „Българин“

Партията вкара законопроект за нов личен документ

ВМРО предлага документ „Българин“

Партията вкара законопроект за нов личен документ

12 месецаПолитика 18 Боряна Райчева


ВМРО внесе законопроект за нов личен документ, който да улесни българите в чужбина. Новата карта трябва да даде по-лесен достъп до България на онези българи, които пребивават в чужбина и нямат българско гражданство. Благодарение на нея те ще могат да живеят и учат в България. Това коментира депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов.

"Идеята на законопроекта е хората с български произход, които живеят зад граница, да имат по-лесен достъп до родината майка, защото в момента минават години, докато те получат българско гражданство. По подобие на Полша и Гърция ние предлагаме създаването на карта "Българин", за която ще имат право да кандидатстват българи, живеещи в чужбина, и в рамките на три месеца да я получат. С нея те ще могат трайно да пребивават на територията на България".

Предвидено е картата да дава възможност за пътуване без виза до страната и ще се издава от МВР или от консулските служби. С нея обаче няма да може да се гласува. Условията за придобиване на карта „Българин“ са наличие на български произход и липса на криминално досие.

Идеята на картата е да разреши казуса на онези българи в чужбина, които живеят в държави без право на двойно гражданство. Те трябва да си издадат документ за произход от Държавна агенция за българите в чужбина.