София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Външните министри на ЕС ще обсъдят Русия и Турция

Други теми на заседанието на Съвета на ЕС включват ситуацията в Грузия, Венецуела и Мианмар
15 мПолитика 149 Мирослав Митков

Министрите на външните работи на 27-те страни от Европейския съюз ще обсъдят отношенията с Русия на планирано заседание в понеделник в Брюксел. То ще бъде своеобразна подготовка за срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 25-26 март, на която лидерите на Общността възнамеряват да проведат стратегически дебат за отношенията с Москва. Освен това се очаква външните министри да одобрят нови санкции срещу лица от различни страни, включително Русия, които според Общността са отговорни за нарушения на правата на човека.

Външните министри ще обсъдят и отношенията с Турция. Други теми на заседанието на Съвета на ЕС включват ситуацията в Грузия, Венецуела и Мианмар.

Първоначално срещата на 25-26 март беше планирана да се проведе присъствено, тъй като, както подчерта председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, обсъждането на такива сложни проблеми като отношенията между Брюксел с Москва и Анкара е по-лесно за провеждане лице в лице, отколкото във формат видеоконференция. Поради рязкото увеличаване на броя на случаите на заразени с COVID-19 в Европа, Европейският съвет беше принуден да насрочи срещата онлайн.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!