София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Водни спасители против идеята да има по един човек на пост

"Не бива да рискуваме със здравето и живота на хората"

Водни спасители против идеята да има по един човек на пост

"Не бива да рискуваме със здравето и живота на хората"

33 мОбщество 182 Диана Йоцова


"Всяка година преди откриването на сезона правим пресконференция да се запознаем с реалността и да припомним правилата, които трябва да се спазват, за да се спасяват човешки животи", заяви председателят на БЧК Христо Григоров. 

Искам да апелирам правителството да можем да възстановим плуването като задъклжителна дисциплина в училищата. Нашите деца са едни от най-дебелите и затлъстели в Европа, просто за обездвижени. Нека този въпрос бъде поставен, защото това е много необходимо, категоричен е той.

"Неслучайно е избран този период, защото в него започва периодът на децата и учениците, всички използват това време от годината да отидат на море, а много ще използват водоемите по населените места, а именно най-много случаи на удавените стават на неохраняеми места", съобщи зам.-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов.

По думите му всеки един, било то дете или възрастен трябва да спазва правилата, за да не внасяме жертви. Сериозен е проблемът с водния травматизъм. За миналата година можем да отбележим положителен рекорд за едва 96 удавени. 

Над 63 000 души в България са обучени по програма на новата служба за водния травматизъм. Броят спасени по данните, които се получиха за 2019 година са добри и се нареждат на едно от добрите места в Европа и в света.

1,4 на 100 000 души са удавените в България, това каза директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов. 

С нашите партньори от Министерството на образованието правим страхотни обучения и ги запознаваме пряко със службата. Целта е да подобряваме всяка година тези статистики, да има по-малко удавени. Данните показват, че 90% от удавените деца са от ромската общност, които нямат силен родителски контрол, не умея да плуват и няма къде да практикуват спорта. Започваме и междуобластни обучения, за да намалим тази бройка деца, които са лишени от това да се възползват от басейни и обучения по плуване.

Инструкторите ни полагат много усилия да компенсират тези недостатъци и да излиза една добра бройка от много добре обучени спасители. 

Трябва да държим вниманието си на високо ниво относно вътрешните водоеми - удавените там са над 60%.

Минималният екип, който би трябвало да работи на един пост е поне от двама души, защото при оказването на долекарска помощ двама души действат по-ефективно.

Предотвратените водни инциденти за миналата 2019 година са 3783 (спасени хора).