София 4 °C
Велико Търново 6 °C
Пловдив 4 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

VOX POPULI: НЯМАМЕ МАСКИ, НО ЩЕ ПРОДАВАМЕ НА ЕС

Коментар на Елена Гунчева

VOX POPULI: НЯМАМЕ МАСКИ, НО ЩЕ ПРОДАВАМЕ НА ЕС

Коментар на Елена Гунчева

17 дниОбщество 1870 Златина Петкова


Бойко Борисов, явно страдащ от силна абстиненция за медийни изяви, днес наруши гласуваните мерки за извънредното положение и хукна отново с джипката да си прави личен ПР. Този път на завод за производство на защитни маски. Сложил отново накриво маската, Борисов заяви, че сме готови да участваме в обществена поръчка на ЕС за доставка на маски и защитни облекла. И това в момент, когато хиляди работници протестират, че нямат защита срещу вируса, а лекари и сестри напускат, тъй като болниците не им осигуряват защитно облекло, включително маски при работа с болните. Това обаче явно не вълнува премиерът, който единствено си мисли как да се направи на велик пред ЕС и естествено, да усвои едни комисионни. А българите – работници, лекари, сестри, санитари, хора....кучета ни яли! Ние не го интересуваме. А липсата на маски по аптеките е повече от странна – мина повече от седмица, а една такава маска се произвежда по хиляди на час. И въпреки това ги няма. Единият извод е, че просто се изнасят извън България, а другият – че се задържат умишлено, заради нарастването на цената им. И да допълня, че премиерът трябва пръв да дава пример как се спазва карантината и социалната изолация. А не заради нарцисизма си да подлага на риск работници и членове на щаба.

- ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ - СИМВОЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ
Днес сутринта десетки лекари и медицински сестри подадоха оставка от Втора градска болница в София, която беше определена за преструктуриране в инфекциозна. Защото липсват условия, а няма и елементарни защитни облекла и условия на работа. Нормално е медицинските кадри да са притеснени. Не само за живота и здравето си, но и за пациентите си, които в подобна обстановка просто ще бъдат оставени на произвола. Неадекватността на държавата още веднъж пролича с това решение. Вместо незабавно да се назначен и лекари – специалисти по инфекциите в болницата и приоритетно да се дадат защитни облекла и средства и да се направят промени, ако трябва и ремонти в отделенията, държавата просто посочва сграда и решава. Никой не мисли. Взема се решение, за да се каже, че е взето. Хаосът продължава да е пълен. И сега си проличава колко много сме съсипали здравеопазването. Защо например частната Токуда не беше определена за инфекциозна. Извънредно положение, може със закон да я задължат да приема такива пациенти. Нали всички частни болници източват здравната каса с леки, но скъпи заболявания. Нека сега да си поемат кръста.

- БЕЗХАБЕРИЕ И УМИШЛЕНА НЕБРЕЖНОСТ
Оказа се, че Банско е развъдник на вируси и негодници. Туристи, които знаят, че са заразени, си уплътняват почивката, общуват си с други хора и разнасят зарази. А за малоумието да хукнеш на почивка по време на пандемия, няма да коментирам. И от Банско тръгна заразата, а чак сега Ангелкова се сети да забрани туризма за времето на карантината. За съжаление в такава ситуация дори часове могат да бъдат фатални.

- НИЩОЖНО ДАРЕНИЕ
Много се коментира тези дни за дарението от 222 000 лева, направено от шефа на Уолтопия, което Александровска болница върна, защото условието беше с предимство да се лекуват служители на дарителя. Всъщност спорът е безсмислен, защото дарение, направено под условие, което противоречи на добрите нрави, е нищожно. А точно на добрите нрави противоречи едни болни да са с приоритет пред други. Пред болестта и смъртта всички са равни. За съжаление единственото изключение от правилото са политиците, които имат властта и парите да се лекуват в най-добрите болници с най-добрите лекарства. Но, както каза една спестявала от закуски за апартамент: „Ние, депутатите, не сме като другите хора!”. Но им пожелавам да видят, че пред Бог и пред смъртта и те са равни на всеки един от нас. Както се разбра, Кирил Домусчиев и съпругата му са заразеи с коронавируса. Единственото, което им пожелавам, е да осъзнаят състоянието на българското здравеопазване /въпреки че, естествено, са отишли в частна болница/, и да разберат, че има ситуации, в които всички хора са равни. И да се смирят.

- ЗАРАЗЕНИТЕ СА 81
Увеличават се заразените с вируса, най-вече поради общуване с други заразени. Държавата дори закъсня с мерките за превенция на заболяването. Въпреки това, трябва да осъзнаем, че здравето и животът ни зависят от нас самите. Дори да не вярвате във вируса, той може да вярва с вас. А миенето на ръце и социалната дистанция за кратко време не са навредили на никого. Няма да умрете без прическа, но може и да умрете, ако заради едно издухване на главата се заразите. Малко разум! Сутринта се приеха мерки повече от двама възрастни да не се събират на едно място

- С НЕОХОТА ЗАПОЧНАХА ОТСТЪПКИТЕ
Енергоразпределителните и снабдяващи дружества решиха плащането на тока от 10 да се увеличи на 20 дена. Въпреки, че ако положението на карантината продължи, ще е все тая, като си стоиш без работа и без доходи. Банките също проявиха разбиране и дори ако много се закъснее с вноските, нямало да ги дават в кредитния регистър. Бързите кредити обаче продължават. Обадиха ми се клиенти, че ги притесняват за плащане на вноски, закъснели с няколко дена. И си мисля, кога ли и тях ще ги забранят като талончетата за търкане. Когато и да е, все ще е късно. Човещината и елементарната предвидливост да оставиш длъжника да диша, са непознати за много фирми за бързи кредити.

- ЧАКАМЕ ЗАКОНА. ИЗВЪНРЕДНИЯТ. С ДАНИ КИРИЛОВ
Вчера беше внесен законопроектът за извънредното положение, пълен с правописни и правни грешки. Днес бяхме потресени свидетели как Министърът на правосъдието защитава законопроекта в Правна комисия към Народното събрание. Както винаги, не се мисли за всичко, има неясноти и май докато се начудят, може и да мине карантината. Явно всичко ще се прави в движение и при пожарна ситуация. Както винаги при управлението на ГЕРБ.

Елена Гунчева