София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Вътрешният министър: Ще се борим с чувството за безнаказаност по пътищата

Бяха връчени 20 броя преносими мобилни камери за контрол на скоростта

3 мПолитика 200 Антония Лазарова

19 областни дирекции на МВР ще получат общо 20 броя преносими мобилни камери за контрол на скоростта по пътищата. „Това е поредната стъпка, която МВР прави по пътя към победата в битката с пътния травматизирам“, обяви вътрешният министър Калин Стоянов.

„Мобилните камери са закупени със средства от Фонда за безопасност на движението. Те са с висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект. Ще отчита скоростта на няколко автомобила едновременно. Работим по 4 обществени поръчки за доставката на още около 280 боря преносими стационарни и мобилни камери“, допълни той.

По думите му характерното е, че всяко констатирано нарушение незабавно ще бъде препращано чрез защитен мобилен канал до Единния център за обработка на нарушенията.

„Очакваме областните директори да подберат местата, на които ще бъдат позиционирани камерите. Това ще са места с най-много нарушения. За Плевен камерите ще са две, тъй като има значителен брой ПТП“, уточни ресорният министър.

Стоянов е категоричен, че целта е да се пребори чувството за безнаказаност, което от години царува по пътищата у нас, и отбеляза, че се отчита спад на броя на жертвите в сравнение с миналогодишните периоди.

Снимка: БГНЕС