София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Вучич: Сърбия остана без съюзници на Запад заради отказа да наложи санкции срещу Русия

Сръбският президент направи констатацията в реч в сръбския парламент

31 мПолитика 222 Адриан Асенов

Сърбия остана без съюзници на Запад поради факта, че отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия, каза сръбският президент Александър Вучич по време на реч в парламента на страната.
Той заяви: „В днешния свят човек не може да действа сам. Когато имахме най-тежките загуби и войни, имахме съюзници. Днес никой не би ни възприел като съюзник именно поради военния конфликт, който се разгръща в момента в Украйна, и защото Сърбия, водена от отговорна и честна позиция, не наложи санкции срещу Руската федерация. Вучич каза още, че Белград няма да промени политиката си, докато не бъдат застрашени жизнените интереси на страната, като допълни: „Аз оценявам ситуацията по такъв начин, че те все още не са застрашени. Когато са, няма да им навредя в името на някоя друга държава.”
Той също така няколко пъти повтори, че политиката на военен неутралитет на Белград е "наша политика" и добави, че трябва да се поддържат добрите отношения на Сърбия с Китай и Русия.