София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Въвеждат се правила и за електрическите тротинетки в София

Те ще бъдат внесени в СОС като изменения в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община


Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев представи на пресконференция предложенията за въвеждане на правила, ограничения и санкции при използването на електрически тротинетки. Те ще бъдат внесени в СОС като изменения в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община и публикувани за обществени обсъждания.

„София е голям и модерен град и бързото увеличаване на броя на устройства за лична мобилност, по-просто казано тротинетките, е логично и очаквано. Те са важен фактор за намаляване на замърсяването на въздуха, въглеродните емисии и автомобилните задръствания. На територията на СО има вече над 10 000 електрически тротинетки, от които около 2 000 се отдават под наем от 3-ма оператора“, посочи Георгиев.

„За съжаление, обаче, през последните две години станахме свидетели на инциденти с тротинетки – от самозапалване в резултат на зареждане, през инциденти с пешеходци и автомобили до кадри с хора, които карат с неразумно висока скорост между колите. Има непрекъснати оплаквания и за неправилно паркирани електрически тротинетки. В рамките на две години МВР са регистрирали 1 604 нарушения“, подчерта председателят на Столичния общински съвет.

„Поради, което се налага да въведем правила. Безопасността на гражданите ни е най-важният приоритет. Знам, това са непопулярни мерки, но ние проучихме опита в други големи градове, обсъждахме ги нееднократно с операторите, които отдават под наем тротинетки и постигнахме съгласие за повечето от ограниченията, които предвиждаме. Ще разчитаме на тях и за прилагането им“, аргументира се председателят на градския парламент Георгиев.