София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

WSJ: Изискването за ваксинационни паспорти даде тласък на фалшивите сертификати

Фалшивите документи могат да бъдат поръчани без проблеми в социалните медии
1 мКрими 907 Ивана Иванова

Изискването за ваксинационни паспорти в САЩ и Европа даде тласък на черния пазар за фалшиви сертификати, съобщава The Wall Street Journal. Фалшивите документи могат да бъдат поръчани без проблеми в социалните медии, в Amazon, eBay, Etsy и в darknet (тъмната мрежа в интернет).

''Част от хората се опитват да избегнат новите мерки, тъмната мрежа реагира на търсенето и по този начин продажбите се увеличават'', каза за WSJ специалистът по киберсигурност Дмитрий Галов.

Физически лица също са арестувани за продажба на фалшиви ваксинационни сертификати. В Калифорния собственик на бар е арестуван за продажбата на фалшиви документи срещу 20 долара. 

Картата за ваксинация в САЩ, издадена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, е лесна за подправяне, казват експерти по сигурността. В някои страни от Европейския съюз, където цифровият сертификат със специален QR код за всяко ваксинирано лице служи като разрешително за пътуване и за посещаване на заведения, също се наблюдава увеличение на фалшификатите.

В Италия са засечени около 30 профила в социалните медии, които са продали приблизително 500 фалшиви ваксинационни паспорта за последните няколко месеца. Повечето от продажбите са станали в платформата Telegram, където е лесно каналите, продаващи фалшиви сертификати, да бъдат закрити бързо.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!