София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Япония преговаря с йеменските бунтовници хути

Израел, Япония и Съединените щати осъдиха завземането на кораба

18 сПолитика 214 Лазар Лазаров

Япония обяви, че ще се обърне към хутите в Йемен, ден след като подкрепяните от Иран бунтовници заловиха в Червено море товарен кораб с 25 членове на екипажа, нает от японска група и собственост на Израел, предаде АФП.

Няколко дни по-рано хутите заплашиха, че ще атакуват израелски кораби в това стратегическо море между Североизточна Африка и Арабския полуостров в отговор на войната на Израел срещу Хамас в Ивицата Газа.

Конфискуваният товарен кораб е управляван от японска компания, което накара Токио да се намеси директно в борбата с бунтовниците.

Япония "комуникира с Израел и освен преките контакти с хутите, настояваме Саудитска Арабия, Оман, Иран и други заинтересовани страни да настояват хутите бързо да освободят кораба и членовете на екипажа", заяви японският външен министър Йоко Камикава.

Израел, Япония и Съединените щати осъдиха завземането на кораба.

Компанията Nippon Yusen, известна също като NYK Line (Япония), потвърди, че е експлоатирала плаващия под флага на Бахамските острови кораб Galaxy Leader: "Galaxy Leader, кораб за превоз на автомобили, който наемаме от компанията, беше заловен" близо до бреговете на Ходейда, в Западен Йемен.

Японската компания заяви, че е създала специален екип, който да събира информация и да гарантира безопасността на 25-те членове на екипажа.

От своя страна компанията за морска сигурност Ambrey заяви, че собственик на кораба е Ray Car Carriers, чиято компания майка принадлежи на израелския бизнесмен Абрахам Рами Унгар.

Американски военен източник определи задържането на кораба като "грубо нарушение на международното право" и добави, че Вашингтон ще се свърже със своите съюзници и с ООН, за да обсъди "подходящите" мерки, които да бъдат предприети.

Хутите са част от така наречената от тях "ос на съпротива" срещу Израел, която включва подкрепяни от Иран групировки като палестинската Хамас и ливанската Хизбула.