София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Йенс Столтенберг: Членовете на НАТО трябва да дават повече за отбрана

"Няма съмнение, че трябва да направим повече и да го направим по-бързо", заяви той

8 мПолитика 342 Рая Златинова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вчера призова страните-членки да ускорят увеличаването на разходите за отбрана, тъй като новите данни показват, че по-малко от една четвърт отговарят на целта на Алианса, предадоха световни медии.

Столтенберг отбеляза, че атаката на Русия срещу Украйна миналата година е показала, че светът е станал по-несигурен и че съюзниците от НАТО трябва да отговорят, като си поставят и постигнат по-амбициозни военни цели, предава Ройтерс.

Седем от 30-те страни на Алианса са изпълнили текущата цел да изразходват два процента от БВП за отбрана през 2022 г., с една по-малко от 2021 г., преди войната в Украйна, според оценките в годишния доклад на генералния секретар на НАТО, публикуван вчера.

Столтенберг каза, че организацията очаква още два члена да изпълнят целта.

„Няма съмнение, че трябва да направим повече и да го направим по-бързо. Настоящият темп на нарастване на разходите за отбрана не е достатъчно висок. Моето послание към съюзниците е, че приветстваме това, което направиха, но те трябва да се активизират, трябва да направят повече в този по-опасен свят“, сподели той пред репортери в централата на НАТО в Брюксел.

Докладът на Столтенберг от 2022 г. установи, че Гърция, САЩ, Литва, Полша, Обединеното кралство, Естония и Латвия са изпълнили тази цел.

Общите разходи за отбрана на съюзниците от НАТО са се увеличили с 2,2 процента в сравнение с предходната година.

Очаква се лидерите на НАТО да съгласуват нова цел на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли, като Столтенберг каза, че два процента от БВП вече трябва да се разглеждат като минимум и членовете се стремят да се движат по-бързо, за да достигнат по-високи нива.

Цифрите в доклада на Столтенберг показват, че Хърватия и Франция са най-близо до постигането на целта от два процента, като всяка харчи около 1,9 процента от БВП за отбрана.

Назад са Белгия, Испания и Люксембург, чиито разходи за отбрана са под 1,2 процента от БВП, според "Ройтерс'.